Pala marmoria parilla eurolla

Pala marmoria parilla eurolla

Tervetuloa seuraamaan blogiani. 

Kirjoittelen täällä enimmäkseen sisustukseen liittyviä asioita. 

Ensimmäisen blogitekstini kirjoitan marmorivalaisimen tuunauksesta.


Bongasin kirppikseltä joskus taannoin kaksi marmorista pöytävalaisinta. Valaisimet olivat ilmeisesti olleet joskus muinoin valkoiset. Nyt ne olivat tunkkaisen kellertävät ja kauppaan kuului myös parhaat päivänsä nähneet varjostimet, jotka nakkasin suosiolla kirpparin roskikseen. Valaisinten hinta ei päätä huimannut, se oli ainoastaan kaksi euroa kappale, joten päätin kotiuttaa nuo valaisimet ja tehdä niille jotain. Kaiken lisäksi marmori oli juuri tehnyt come backin eli palannut taas muotiin sisustuksessa. Nämä valaisimet olivat todennäköisesti peräisin siltä edelliseltä marmorin aikakaudelta tai jopa sitä edelliseltä. 


Valaisimet pääsivät tuunausoperaation jälkeen meidän makuuhuoneen yöpöytävalaisimiksi.Kuinka ollakaan, ei mennyt kovinkaan kauaa kun kirpparilla tuli taas aivan samanlainen lampunjalka vastaan. Eihän siinä mikään sitten auttanut kuin päästää lamppu kotiin, muiden lampunjalkojen kaveriksi. Hintaa oli tälläkin yksilöllä se sama kaksi euroa. 


Nyt käydään läpi tuon uusimman lampunjalan tuunaus eli marmorin palauttaminen valkoiseksi ja johdon vaihto. Jos vaikka joku muukin tällaisen jostain löytää, mummolan vintiltä tai kirpparilta. Todennäköisesti näitä samanlaisia Espanjalaisia lampunjalkoja löytyy edullisesti markkinoilta enemmänkin, kun meillekin on jo kolme samanlaista tiensä löytänyt.


Tässä kuva lampunjalasta ennen tuunausta


Seuraavaksi puretaan lampunjalka osiin. 

Johdon voi ensimmäisenä katkaista saksilla ja heittää pois, sillä töpseli on vanhaa mallia eikä sovi nykypäivän pistorasioihin.Kannattaa napata valokuva kännykkällä ennenkuin purkaa kaikki palat osiin, niin on helpompi myös koota ne takaisin, vaikka tämä ei olekaan mikään hankala tehtävä. Purkamiseen tarvitaan pieni jakoavain ja ruuvari. Irroitetaan kaikki ruuvit ja mutterit, kunnes lampunjalka on osissa ja marmorinen jalka kolmessa osassa. 


Nyt kun lampunjalka on osissa niin laitetaan lämmintä vettä altaaseen tai vesiämpäriin ja upotetaan marmoriosat sinne likoamaan. Marmorit saa olla siellä seuraavaan päivään. Marmorin pinnassa oleva kiiltävä lakka tai vastaava alkaa irrota itsestään altaassa likoamisen jälkeen. Se melko hyvin lähtee liuskoina irti ja sitä voi myös teräslastalla ja harjalla hiukan auttaa, mutta varovasti, sillä marmori on pehmeä materiaali ja siihen saa helposti jälkiä tehtyä. Jos jälki sattuu tulemaan niin sitä voi hienolla hiekkapaperilla koittaa hioa pois. Myös pinnoitetta voi koittaa poistaa hiomapaperilla.Kun marmorit on saatu puhdistettua niin sitten voi alkaa kokoaminen. Ostin valaisimeen uuden mustavalkoisen kangasjohdon, kytkimen ja töpselin. Tarvikkeet maksoivat reilu kymmenen euroa. Kytkin ja töpseli löytyi rautakaupasta, kangasjohto löytyi Bauhausista, niitä ei varmaan kaikissa rautakaupoissa ole.

Seuraavaksi tuleekin haasteellisin vaihe, sillä siihen tarvitaan mielellään yksi sähkömies, joka kokoaa valaisimen. Meiltä löytyi sähköhommat taitava henkilö onneksi ihan omasta takaa. Sitten annetaan vain ohjeet sähkärille ja haetaan valmis tuote kun se on koottu. Välillä kannattaa tosin käydä kurkistamassa että miten asennustyö sujuu. ;)

Kun valaisin on koottu niin sitten tarvitaan vielä siihen sopiva lamppu. Ostin valaisimeen koristelampun, jolloin ei tarvita varjostinta. Koristelamppuja löytyy nykyään kauppojen valikoimista monen näköisiä ja kokoisia. Tämä kolmas valaisin löysi paikkansa sivupöydän valaisimena.Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.