Paneelin mustamaalaus

Paneelin mustamaalaus

Puolipaneeli, tuo  ihanankamala seinänpäällystysmateriaali löytyy monesta kodista, niin myös meiltä. 

Kun rakensimme nykyisen talomme noin 8 vuotta sitten niin silloin halusin ehdottomasti yläkerran vessaan valkoiset puolipaneelit ja tapetin. Edellisessä kodissa oli vessan seinät laattaa, joten halusin tuoda lämpöisempää tunnelmaa puulla ja tapetilla.  

Onhan se toiminut, sillä jostain syystä en ole vieläkään antanut paneeleille lähtöpasseja vaikka taas olisi ollut hyvä tilaisuus. Meillä nimittäin vessan hana sanoi sopimuksensa irti ja alkoi vuotamaan allaskaappiin. Tietysti piti purkaa kaikki kalusteet pois, että näkee mitä vahinkoa vuotava hana on tehnyt, pelkkä pönttö jäi lattiaan tönöttämään. Onneksemme vesivahinkoa ei ollut tullut ja sen suuremmilta remonteilta vältyttiin.

Jotain kumminkin oli pakko taas tehdä kun vauhtiin päästiin! Seinäpaneeleita ei tarvinnut onneksi purkaa, mutta uuden maalin ne saivat pintaansa. Aikaisempi valkoinen maali sai vaihtua nyt mustaan. Samalla tuli maalattua myös valkoinen katto mustaksi. Alla kuvia valmiista vessasta.Hana meni vaihtoon ja kiersin kaikki hanakaupat läpi. Totesin, että vanhassa vara parempi ja ostin samanlaisen hanan kuin meillä oli ollut aiemminkin. Mielestäni vessan tyyliin ei olisi muunlainen sopinutkaan. Toivon mukaan tämä uusi hana on kestävämpi kuin edeltäjänsä, ainakin hanan putket oli vaihtuneet uuden mallisiin taipuviin putkiin, joten uskalsin ostaa sen. Samalla vaihdoin myös altaan hiukan leveämpään.Tapetti on Cole & Son Insects mallistosta ja sen on suunnitellut Vivienne Westwood, joka on Englantilainen muotisuunnittelija. Tapetissa on erilaisia ötököitä, kuten sammakoita, toukkia, perhosia, hämähäkkejä ja hiiriä. Hän on käyttänyt tätä kuosia myös suunnittelemissaan vaatteissa. 

Ötökkätaulut on hankittu tapetin tyyliin sopiviksi. Tämä vessa ei sovi ötökkäkammoisille. :) Tosin en minäkään ötököitä mitenkään rakasta.Hauskan silinterihattuvalaisimen tilasin Englannista.NEUVOJA JA NIKSEJÄ

Tässä maalausohjeita jos joku muukin innostuu maalaamaan, mutta kannattaa lukea tarkkaan myös maalipurkin ohjeet ja sillä niissä voi olla tuotekohtaisia eroja. Neuvoja kannattaa  kysellä myös maalikaupasta. Tässä yleisohjeita:

1. Suojaa ympäristö ja vaihda pyhävaatteet pois, sillä rapatessa roiskuu! Rajaa maalarinteipillä paneelien reunat, että et sotke maaliin ympäristöä. Kannattaa käyttää laadukasta maalarinteippiä, jonka alle maali ei pääse valumaan. Nimimerkillä "kokemusta on halvasta teipistä". Jos joudut teippaamaan tapettia niin ole varovainen, sillä tavallinen maalarinteippi voi repiä tapetista pinnan pois. Siihen tarkoitukseen on olemassa omaa maalarinteippiä.

2. Ennen maalausta kannattaa puhdistaa paneelit kunnolla maalarinpesuaineella. Helpoin vaihtoehto on käyttää käyttövalmista maalarinpesuainetta, jota ei tarvitse huuhtoa pois. Annetaan kuivua.

3. Tämän jälkeen paneelin pintaa voi karhentaa hiukan hienolla hiomapaperilla, mutta hiontapöly pitää pyyhkiä tai imuroida hyvin pois. 

4. Maalatessa kannattaa käyttää laadukasta keinokuitusivellintä, joka jättää kauniin ja tasaisen jäljen. Sivellin kannattaa pestä hyvin seuraavaa projektia varten. Yleensä arvokkaammat siveltimet kestävät monta käyttökertaa, kunhan ne vain pesee huolellisesti käytön jälkeen. Halvemmat siveltimet alkavat helposti hapsottamaan joka suuntaan ennen kuin ensimmäinenkään homma on valmis. 

5.Seuraavaksi tarvitaan kalustepohjamaali jos paneelit on ennestään lakattu tai ne on käsittelemätöntä puuta. Ennestään maalattuun pintaan ei useimmiten pohjamaalia tarvitse, mutta se riippuu maalista, kannattaa varmistaa maalikaupasta. Annetaan pohjamaalin kuivua. Itse en tarvinnut pohjamaalia.

6. Pintamaaliksi varmin valinta on vesiohenteinen maali, sillä se sopii parhaiten useimpien maalityyppien päälle (paitsi vahan). Itse käytin vesiohenteista Uulan kalustemaalia, joka sävytettiin NCS värikartan S 8500N sävyyn, joka on melkein musta. Maalia meni melkein 1 litra. Varmista sopiva maali maalikaupasta.

7. Pintamaalia tarvitaan ainakin kaksi kerrosta, jopa kolme kerrosta. Kerrosten välissä annetaan maalin kuivua hyvin. Maalipurkissa lukee kuivumisaika kerrosten välillä. 

8. Sitten homma onkin valmis ja voi ihailla kättensä työtä!

Vinkki! Maalaustyö kannattaa tehdä talvella, sillä talvella ilmankosteus on matalampi ja puu on silloin kuivimmillaan. Itse tein maalaustyön syksyllä kun ilmankosteus oli korkea. Sitten kun tuli talvi ja pakkaset, ilmankosteus laski ja paneeli kutistui kuivuessaan niin minulla oli valkoisia raitoja paneelien reunoissa. Ne loistivat hienosti mustasta seinästä. Onneksi osasin varautua tähän ja säästin maalia sen pienen tipan mitä sitä jäi. Sain sillä maalattua valkoiset raidat pois.  


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.